Verkkotunnus (engl. domain) on kirjaimista muodostuva nimi, jota voidaan käyttää verkossa osoitteena esimerkiksi sivustolle, sähköpostipalvelulle ja palvelimille. Verkkotunnuksilla on erilaisia verkkotunnuspäätteitä. Esimerkiksi com, net, org, info, biz ja eu ovat kansainvälisiä verkkotunnuspäätteitä (engl. tld, top level domain). Maakohtaisia verkkotunnuspäätteitä ovat esimerkiksi fi, se ja no. fi on suomen maakoodin verkkotunnus.

Verkkotunnukselle määritetään nimipalvelimilla DNS-ohjauksia, kuten esim. IP-osoitteita. Ne määrittävät, mihin sivustoon verkkoselain vie, kun selaimeen syöttää verkkotunnuksen tai mihin sähköpostipalvelimeen sähköpostiviesti kulkee, kun verkkotunnusta käyttävään sähköpostiosoitteeseen lähetetään viesti. Verkkotunnuksen voi rekisteröidä ilman sivusto- ja sähköpostipalvelua tai nimipalvelimia, mutta ilman nimipalvelimia verkkotunnus ei ohjaudu millään tavalla.

HUOM! Jotkin verkkotunnuspäätteet edellyttävät, että verkkotunnuksella on toimivat nimipalvelimet. Mikäli toimivia nimipalvelimia ei ole määritelty, saattaa verkkotunnuksen rekisteröinti raueta.

Verkkotunnus on rekisteröitävissä välittäjän, kuten esimerkiksi Telia Hostingin, kautta. Verkkotunnus rekisteröidään yleensä 1 - 5 vuodeksi kerrallaan ja rekisteröinnistä peritään rekisteröintimaksu. Kun verkkotunnus on rekisteröity sen omistavalle taholle, verkkotunnus on tämän tahon omistuksessa ja käytettävissä sen voimassaolon ajan. Tällöin muut tahot eivät voi rekisteröidä sitä itselleen. Vain vapaana olevan verkkotunnuksen voi rekisteröidä.

Verkkotunnus on voimassa tietyn ajan ja mikäli se jatkorekisteröidään ennen vanhenemista, verkkotunnus on voimassa seuraavan 1 - 5 vuoden jakson. Mikäli verkkotunnusta ei jatkorekisteröidä, se vanhenee ja lakkaa teknisellä tasolla toimimasta. Tällöin DNS-, sivusto- ja sähköpostiliikenne ei enää ohjaudu mihinkään. Vanhentumisen jälkeen verkkotunnuksella on yleensä ns. grace period eli karanteeniaika, jonka sisällä vanhentuneen verkkotunnuksen voi rekisteröidä takaisin itselleen, ennen kuin se vapautuu. Jotkin verkkotunnukset, kuten .fi -päätteiset, vapautuvat rekisteröitäväksi 30 päivää vanhentumisen jälkeen ja osalla verkkotunnuksista vapautumisprosessi kestää kauemmin.

Verkkotunnuksen yhteystiedot tulee pitää ajantasalla tietoturvasyistä. Mikäli verkkotunnuksen yhteystietoja pitää päivittää, ilmoitathan siitä mahdollisimman pian verkkotunnuksesi välittäjälle.


Mikäli et ole vielä asiakkaamme ja haluat tilata verkkotunnuksen, löydät ohjeet verkkotunnuksen tilaamiseen seuraavasta linkistä: linkki

Mikäli olet jo asiakas, ohjeet verkkotunnuksen tilaamiseen löydät seuraavasta linkistä: linkki


Mikäli sinulla on muuta kysyttävää, ole yhteydessä asiakaspalveluumme.

Auttoiko artikkeli sinua? 0 käyttäjistä hyötyivät artikkelista (0 Ääntä)